Hakkımızda

İran lokantası olarak hizmet veren reyhun restaurant 2014 ün mayıs ayında...

DAHA FAZLA

Menü

Reyhun İran lokantasında bulunan yemek çeşitleri  ve fiyatları için tıklayınız....

DAHA FAZLA

İletişim

Taksim / Beyoğlu'nda bulunan Reyhun İran Lokantası, Galatasaray lisesi ....

DAHA FAZLA


İRAN YEMEKLERİ

Gündelik hayatımızı olduğu kadar sofra kültürümüzü de derinden etkileyen İran medeniyetinin, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan zengin bir mutfağı olduğunu biliyor musunuz? Bir İran restoranını onlarca metre öteden sadece koklayarak bulabilir, doymakla kalmayıp yediğiniz her yemekte başka bir dünyaya yolculuk edebilirsiniz. Güney Asya’nın yoğun aroma kültürü, Orta Asya’nın benzersiz et yemekleri ve Anadolu’nun eşsiz mutfağını merkeze alan bu enfes lezzetlerle tanışmadıysanız çok şey kaybettiğinizi bilmeniz gerekir.

Baharat’ın En Dengeli Formları ile Tanışın

Binlerce yıl boyunca yer aldığı ipek ve baharat yolu üzerinde Güney Asya baharatlarının hemen hepsi ile tanışıp kültürüne adapte eden Persler, Asyalılara baharatların nasıl kullanılacağını da öğretmiştir. Örneğin, İran yemeklerin Köri gibi baharatların oldukça değişik kullanım çeşitleri vardır. Tabii İran’a has bir lezzet olan safran ile yapılan yemeklerin, yine bir İran lezzeti olan yenibahar gibi kompozisyonlarla enfes bileşimi, beklenmedik lezzetlere ulaşılmasını sağlar. Kimilerine çok yoğun geliyor olsa da, İran Yemekleri, gerçekte baharatın en dengeli kullanımın söz konusu olduğu lezzetlerdir.

TÜRK MUTFAĞINDA İRAN İZLERİ

Türk mutfağı ülkenin konumu itibariyle esasında çevresindeki her kültürden beslenmiş en zengin kültürdür. Yunan, Balkan, Rus, İran, Arap ve Anadolu medeniyetlerinin mükemmel bileşimi olan yemeklerimiz üzerinde İran etkisi olmadığını iddia etmek doğru olmaz. Örneğin, bizim sofralarımızda çok ciddi bir yeri olan pilav; sadece bize özgü olduğunu düşündüğümüz formunu İran’dan alır. Ancak İran’da hali hazırda sade pilav yerine daha çok safranlı ve etli pilav türleri tercih edilir. Sofra kültürümüzde önemli yeri olan haşlamalar ve soslu et yemeklerinin çoğu da yine İran kaynaklı yemeklerdirİçerisinde ceviz olan yemeklerin bir çoğunun İran kökenli olduğunu da burada belirtmek gerekir. Bir Türk lezzeti olan yoğurdu da yoğurt çorbası olarak yeniden tanımlayıp bize geri gönderen yine İran mutfağıdır.

BENZERSİZ LEZZETLER

 

Horeş Bademcan
Kuzu kavurma, kuzu güveç veya ismine ne derseniz diyin, Horeş Bademcan İran sofrasının en leziz temsilcilerinden birisidir. Kuzu etinin içerisinde, patlıcan ve biber ilave edilerek güveç halinde uzun süre pişirilmesinin ardından pilav üzerinde servis edilen bu lezzet, elbette içindeki mucizevi baharatlarla anlam kazanıyor.
Acem Pilavı
Bizim kültürümüzde de sağlam bir yere sahip olan acem pilavı, dana veya kuzu eti ile yapılan bir etli pilav türüdür. Tencerenin dibinde sadece soğan ve karabiberle marine edilen etlerin pilava bıraktığı lezzet şu anda bile ağzınızı sulandırıyor olmalı.
Çilav
Pirinç pilavı Türk mutfağında pirincin önce tereyağı ile kavrulup sonra haşlanarak demlenmesi biçiminde yapılır. İran’da ise pirinç önce haşlanır, güzelce yıkandıktan sonra yoğun bir tereyağı içerisinde kısa bir süre kavrularak demlenmeye bırakılır. Bu tekniği denemenizi tavsiye ederiz.
Safranlı Pirinç Tatlısı
İran Mutfağında safran baharatının yeri tartışılmaz. Öyle ki, geleneksel bir İran tatlısı olan Safranlı Pirinç Tatlısı dahi söz konusudur. Bizdeki sütlaç mantığı ile yapılan bu tatlının içerisinde süt bulunmuyor, ancak bunun yerine safran ile inanılmaz bir aroma damağınızda unutulmaz bir lezzet bırakıyor.

www.iranyemekleri.com

 Design by Emir keyvan